2023. december 05.

Bárki készíthet mesterséges intelligencia asszisztenst - Így neveld a GPT-det!

Új frontot nyitnak az OpenAI fejlesztői a mesterséges intelligencia forradalomban a személyre szabható GPT-kkel. 

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT már eddig is jelentősen megkönnyítette a szöveges tartalmak előállítását, a kódolást és újabban a képgenerálást is. Nemrégiben egy újabb izgalmas fejlesztéssel rukkolt elő a San Franciscó-i startup. A ChatGPT Plus és Enterprise előfizetéssel rendelkező ügyfeleknek már lehetőségük van a generatív mesterséges intelligenciát testre szabni pár lépésben, kódolási tudás nélkül.
Az újdonságokról Sam Altman (most éppen a cég jelenlegi CEO-ja) számolt be az OpenAI első fejlesztői konferenciáján, az OpenAI DevDay-en. 

Sam Altmann, CEO, OpenAI

Fotó: techcrunch.com
Justin Sullivan / Getty Images

 

A GPT-kről röviden

A GPT-ket a ChatGPT platformon belül hozhatjuk létre egy adott céllal, és utána gyakorlatilag bármire használhatjuk őket. Létrehozásukkor a platform kombinálja az utasításokat (Instructions), a kibővített tudásanyagot (Expanded knowledge) és a műveleteket (Actions). Mindezt szinte egy gombnyomással, hiszen a GPT létrehozásához egyáltalán nincs szükség programozói ismeretekre, a felhasználó-barát interfésznek köszönhetően a ChatGPT-n belül a programozás annyit jelent, hogy beszélgetsz az újonnan kreált GPT-ddel. Ezzel a lépéssel még könnyebb lesz a felhasználók élete, hiszen a GPT viselkedését létrehozója teljes mértékben a saját igényeire formálhatja. 

Az adatszivárgás miatt sem kell aggódni, ugyanis az OpenAI szavatolja, hogy a létrehozott GPT-knél a biztonságot maximálisan szem előtt tartják, így mielőtt az bármilyen adatot megosztana egy harmadik féllel, mindig engedélyt kér. A külső szolgáltatásokat pedig az Actions funkció segítségével veszik igénybe a GPT-k, használatával adatokat gyűjthetnek e-mailekből vagy adatbázisokból – például a Canva vagy a Zapier integrálásával.

A GPT Enterprise előfizetéssel pedig létre lehet hozni olyan GPT-ket is, amikhez csak az adott vállalat fér hozzá. A Custom GPT-k személyre szabhatósága valóban sok manuális munkaerőt spórolhat meg hosszú távon a cégeknek, mivel egyedi igények alapján taníthatjuk be, tehát konkrétan a saját brandünk grafikai és TOV (tone of voice) guide-jait használva. Ezeket az anyagokat elsajátítva egy idő után hasonló mélységig ismerheti meg a GPT-nk cégünket, mint egy humán alkalmazott.

Számos olyan terület van, ahol már most érdemes elkezdeni kísérletezni a Custom GPT-k adta lehetőségekkel:

Contentgyártás 
A megfelelő brandanyagok feltöltése után irathatunk vele cikkeket, vagy márkára szabott blog- és social media posztokat.

Customer Support 
Tanítsuk be ügyfélszolgálati adathalmazokon, majd hozzunk létre olyan AI-alapú chatbotokat, amik hatékonyan tudják kezelni az ügyfélspecifikus kérdéseket!

Személyre szabott tanácsadás
Az e-commerce és streaming szolgáltatóknál a felhasználók viselkedéséből tanuló GPT pontosan olyan termék- és filmválasztási tanácsot ad, ami az adott user ízléséhez passzol.

Orvosi és jogi asszisztencia
Az orvosok és jogászok leterheltségét javíthatjuk egy előzetes szűrő beépítésével. Még az ennyire specifikus területeken is használhatjuk GPT-nket a páciensek leleteinek értelmezésére és diagnózisok felállítására a kórelőzményének figyelembevételével, vagy mintaszerződések készítésére országspecifikus jogszabályok és kódexek alapján. A lényeg, hogy mindig az adott környezetre illő adatokat vigyük be a GPT tanításához.

Fordítás
Szövegfordításban már eddig is elsőrangú segítséget nyújtott a ChatGPT, most azonban a legkülönlegesebb nyelvpárokra és dialektusokra is megtaníthatjuk, hogy mindig a számunkra szükséges, kontextushoz illő fordítást kapjuk.

A Custom GPT-k nem csak a chateléshez értenek; böngésznek az interneten, használják a DALL-E képszerkesztő funkcióit és kódot is tudnak futtatni, illetve írni. Legnagyobb előnyük a cégek szempontjából – ami egyben az emberi alkalmazottakra nézve a legerősebb fenyegetés is –; a költséghatékonyságuk, és az, hogy real-time képesek a céggel együtt fejlődni, gyorsaságukkal lekörözve az emberi tanulás sebességét.

Források:

  • medium.com

  • OpenAI DevDay, Opening Keynote

Szerző: Márton-Styrman Aliz - Hello Agency senior creative

Ez is érdekelhet

Szeretett ügyfeleink

Continental
Marriott
Dallmayr
BT
Wella
Ernst & Young
Unisys
Ericsson
Fény utcai piac
Samsung
Hydro
Szászi Birtok
Saint-Gobain
Total Energies
Visual Labs
Vodafone