2024. február 12.

Három formabontó TikTok-változás, amit nem láttunk jönni

A TikTok trendteremtő mivoltáról értekezni legalább olyan közhelyes, mint az NFL-t csak Taylor Swift miatt nézni. Érdemes azonban nyitott szemmel járni, mert a közösségi médiát letaroló kontenteket ránk ömlesztő platformnál őrült kísérletezés zajlik, amelyek szinte fenekestől forgat(hat)ják fel, azt, amit eddig a felületről tudtunk. Vagy amiért szerettük, ez már ízlés dolga.

Három formabontó TikTok-változás

Erről talán sejthettük, hogy nem tart örökké. Napjaink legismertebb előadói közül többek között Drake, Adele és a már emlegetett Taylor Swift dalai sem lesznek elérhetők a felületen, mivel a jogiakat birtokló zeneipari óriásnak nem sikerült egyezségre jutni a közösségi oldallal. Február elejétől így az ő slágereiket már nem tudjuk a videóink alá vágni, ahol pedig már használtuk, süketítő némasággal szembesülhetünk. 

A TikTok-őrület hajnalán 15 másodpercnél hosszabb klipekkel nem találkozhattunk, ami meg is határozta a tartalmi trendeket: mindenki rövid, pörgős videókat gyártott, aminek az első néhány másodpercében el kellett kapni a felhasználót, különben elvesztettük a figyelmét. Ez az időkeret pedig az elmúlt években folyamatosan tolódott ki: a legújabb hírek pedig arról szólnak, hogy hamarosan akár 30 perces videókat is fel lehet tölteni, szóval akár kedvenc sorozataink egy-egy részét is egyben megnézhetjük a platformon. Mondjuk álló formátumban ez egy kicsit kényelmetlen…

…lenne, és lehet éppen ezért készül valami egészen furcsára a TikTok. Több kreátort is arra biztat ugyanis a felület, hogy az eddig megszokott álló helyett fekvő tájolású videókat töltsön fel a platformra, tesztelve, hogyan reagálnak rájuk a követők. A kísérlet céljairól és továbbfejlesztési lehetőségeiről egyelőre a közösségi oldal sem mondott el többet, úgyhogy kíváncsian várhatjuk, valóban lesz-e fordulat. A szó szoros értelmében.

Szerző: Sujtó Attila - Hello Agency senior creative

Ez is érdekelhet

Szeretett ügyfeleink

Continental
Marriott
Dallmayr
BT
Wella
Ernst & Young
Unisys
Ericsson
Fény utcai piac
Samsung
Hydro
Szászi Birtok
Saint-Gobain
Total Energies
Visual Labs
Vodafone