2024. június 07.

Gamifikáció az employer branding új eszköze

Rendezvények vs. gamifikáció

A cégek számára az egyik legfontosabb kihívás manapság a tehetséges munkavállalók megszerzése és megtartása. A verseny egyre erősödik a legjobb munkaerőért. Az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. A hagyományos módszerek mellett egyre nagyobb teret hódít a gamifikáció, amely innovatív és hatékony eszközt kínál a vállalatok számára. De miért jó választás a gamifikáció az employer branding szempontjából, és milyen előnyökkel jár a rendezvényekhez képest?

Mi is az a gamifikáció?

A gamifikáció a számítógépes és telefonos játékokban használt elemek és mechanizmusok alkalmazását jelenti. Ez magában foglalhat pontgyűjtést, jelvények megszerzését, kihívások teljesítését és versenyeket. Erre remek példa a sokak által ismert Duolingo, amely játékos formában teszi szórakoztatóvá a nyelvtanulást, és ezáltal nagy mértékben növeli a felhasználók elkötelezettségét és kitartását. A cél az, hogy növeljük a dolgozói vagy felhasználói élményt, motiváljuk a résztvevőket és ösztönözzük a kívánt viselkedést.

Gamifikáció az employer branding szolgálatában

A gamifikációs elemek bevezetése a munkahelyi környezetbe növeli a munkavállalók elkötelezettségét és motivációját. A dolgozók jobban érzik magukat, ha elismerést kapnak a teljesítményükért, és ha folyamatosan új kihívásokkal találkoznak. A gamifikációs  játékok home officeból is elérhetőek, így abban az esetben is kapcsolódást jelent, ha a dolgozó nem tartózkodik a munkahelyén.

A csapatversenyek és közös kihívások erősítik a csapatkohéziót és a közös célok elérését. A gamifikáció elősegíti a kollaborációt és a kommunikációt a munkatársak között. Például a Hello Agency által a Vodafone számára fejlesztett kalóriaégető és mozgásra buzdító program nagy sikert aratott, mivel a dolgozók örömmel használták, és ez nemcsak az egészségüket javította, hanem a csapatmunkát is erősítette.

Egy innovatív és modern munkakörnyezet vonzóbb a potenciális munkavállalók számára. A gamifikáció megmutatja, hogy a vállalat nyitott az újító megoldásokra és értékeli a kreativitást.

Rendezvények vs. gamifikáció

A gamifikációs megoldások nem veszik át a rendezvények szerepét, de hatékonyan kiegészítik azokat az employer branding érdekében. Míg a rendezvények személyes élményeket és kapcsolatokat biztosítanak, a gamifikáció növeli az alkalmazottak elkötelezettségét és motivációját. Játékos elemek integrálása a vállalati eseményekbe emlékezetesebbé és értékesebbé teszi azokat. Együttes alkalmazásuk a leghatékonyabb stratégia a munkáltatói márka építésében. De nézzük miben is nyújt mást a gamifikáció.

Míg a rendezvények időszakosak és egyszeri alkalmak, a gamifikáció folyamatosan jelen lehet a vállalati kultúrában. Ez állandó motivációt biztosít a munkavállalók számára. A rendezvények gyakran jelentős költségekkel járnak, beleértve a szervezést, helyszínbérlést és egyéb logisztikai kiadásokat. A gamifikáció digitális platformokon keresztül is megvalósítható, ami csökkenti a költségeket.

A gamifikáció lehetővé teszi, hogy a cég minden munkavállalója részt vegyen a játékban, függetlenül a földrajzi elhelyezkedésüktől. Ez különösen fontos azon cégek számára, ahol a rendezvények nehezen megvalósíthatóak a földrajzi távolságok miatt.

A gamifikáció révén könnyen nyomon követhetők és elemezhetők a munkavállalók teljesítménye és elköteleződése. Az adatok alapján a vállalatok személyre szabott fejlesztési terveket készíthetnek.

Összegzés

A gamifikáció hatékony eszköz a vállalatok számára az employer branding erősítésére. Növeli az elköteleződést, fejleszti a csapatmunkát, vonzza a tehetségeket és folyamatos fejlődési lehetőségeket kínál. A rendezvényekkel szembeni előnyei közé tartozik a folyamatos elköteleződés biztosítása, a költséghatékonyság, a széleskörű elérés és az adatgyűjtési lehetőségek. Az innovatív vállalatok számára a gamifikáció bevezetése jelentős versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon.

Ez is érdekelhet

Szeretett ügyfeleink

Continental
Marriott
Dallmayr
BT
Wella
Ernst & Young
Unisys
Ericsson
Fény utcai piac
Samsung
Hydro
Szászi Birtok
Saint-Gobain
Total Energies
Visual Labs
Vodafone