2023. szeptember 06.

Elhiszed, ha hallod?! - Esély vagy veszély az AI-hanggenerátor? 

Képzeld el a kedvenc versedet a kedvenc színészed hangján. Megvan? Tudtad, hogy néhány kattintás, és nem is kell a képzeletedre bízni magad, mert meghallgathatod bármelyik József Attila-verset Chris Hemsworth orgánumán. Utánajártunk, mi ez, és hová vezet(het).

AI-hanggenerátor

A különböző célokra használt, írásos parancsok általi szöveg- és képalkotással kapcsolatban az egyik leggyakrabban emlegetett aggály ezeknek a generált tartalmaknak a jogtisztasága, és további probléma ezeknek a valósághoz való viszonya, mivel az AI-alapú eszközökkel már hihetően valósághű alkotásokat készíthetünk, így még kevésbé különböztethető meg az igazi a fake-től.  

A szöveg alapú hang- és beszédgenerátor az AI-tartalomgyártás egészen új dimenzióját hozhatja el, aminek a használatával nem csak a betáplált szöveg felolvasásának nyelvét, akcentusát, tempóját állíthatjuk be, de azt is, hogy a képzeletbeli beszélőnk azt éppen mérges, rémült vagy barátságos hangon mondja el. Az igazán ijesztő pedig az, hogy egy-egy valóságos személy beszédének a netről letöltött hangfájlja alapján gyakorlatilag bármilyen szöveget, bármilyen instrukcióval a szájába adhatunk. 

Az hagyján, hogy ezzel az innovációval gyakorlatilag kiválthatók lehetnek a stúdióban felvett narrációk vagy szinkronok, de mivel olyan időket élünk, amikor a hatalomban lévők nem riadnak vissza a valóság minél élethűbb manipulációjától, a hanggenerátor korlátlan használata eddig még nem látott veszélyekkel fenyegethet. 

Szerző: Sujtó Attila - Hello Agency senior creative

Ez is érdekelhet

Szeretett ügyfeleink

Continental
Marriott
Dallmayr
BT
Wella
Ernst & Young
Unisys
Ericsson
Fény utcai piac
Samsung
Hydro
Szászi Birtok
Saint-Gobain
Total Energies
Visual Labs
Vodafone