2023. június 28.

Betiltják a TikTokot?

Nem telik el úgy nap, hogy ne érkezne hír a TikTok részleges vagy teljes betiltásáról. Egy táblázatban (a cikkem végén) összeszedtem, hogy az elmúlt hetekben mely országokban lett váratlanul ennyire veszélyes a kínai gyökerekkel rendelkező cég.

tiktok.jpgA betiltás vagy korlátozás először 2020-ban, a Trump adminisztráció alatt merült fel. Az alkalmazás ellenzői jellemzően adatvédelmi okokra és kínai befolyásra hivatkoznak. A TikTok tulajdonosa ugyanis egy kínai vállalat, a ByteDance.

Shou Zi Chew, a 40 éves, szingapúri származású TikTok főnök a múlt heti amerikai kongresszusi meghallgatásán ugyanazt erősítette meg, amit már hónapok óta kommunikálnak, azaz a kínai kormányzatnak nincs ráhatása a TikTokra. De az amerikai és európai döntéshozókat nem nyugtatta meg a vezérigazgató. Gyaníthatóan a cég eladására kényszerítenék a tulajdonosokat. Vagy ahogy a Huawei esetében tették, egyik napról a másikra betilthatják.

Milyen veszélyeket is hordozhat a TikTok?

Az adatok és az algoritmus, ha rossz kezekbe kerül, igenis képes problémákat okozni a közösségi platformokon, illetve közvetetten befolyásolni a választópolgári akaratot. Emlékezzünk csak a Brexit kampányra és a Cambridge Analytica áldásos tevékenységére (amelyről a kiváló Brexit: Háborúban minden szabad c. film készült). Vagy akár a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányra.

Jaj, szegény Kína!?

Természetesen nem alaptalanok az aggodalmak. Ha TikTokon bármilyen, Kínára nézve kellemetlen információt keresünk, nem járunk sikerrel (pl. Ujgurok). Ugyanez a Facebooknál vagy egyéb nyugati közösségi platformoknál nem ennyire kontrollált.

Aki járt már Kínában, az meglepve tapasztalja, hogy 2010 óta, azaz több mint 12 éve nem elérhetőek a legnépszerűbb amerikai alkalmazások. Nem használható a Google Maps, a Gmail, a YouTube és az Instagram sem. Így elmondható, a TikTok betiltása nem egyoldalú lépés lenne.

Részemről nem vagyok híve az alkalmazások betiltásának, korlátozásának és az ilyen típusú erőfitogtatásnak, de az is könnyen belátható, hogy vannak aggasztó jelek, főleg az emberek befolyásolásra tett kísérletek képében.

 

Ahol már korlátozták vagy betiltották:

Ázsia (Taiwant leszámítva az összes felsorolt országban teljes tiltás)

Afganisztán, Örményország, Azerbajdzsán, Bangladesh, India, Irán

Taiwan (államigazgatásban)

Kanada (államigazgatásban), USA (23 államban kormányzati/állami szerveknél), 

Európai Bizottság és Tanács (hivatali eszközökről), Belgium (államigazgatásban), Dánia (Védelmi Minisztérium eszközeiről), -Franciaország (kormányzati eszközökről), Lettország (Külügyminisztérium eszközeiről), Hollandia (Belügyminisztérium), Norvégia (kormányzati dolgozók), Nagy-Britannia (kormányzati dolgozók és a BBC), Szlovákia (ajánlás a minisztériumi dolgozóknak)

Ausztrália (államigazgatási eszközökön)

Új-Zéland (Parlamenthez kapcsolódó eszközök)

Ez is érdekelhet

Szeretett ügyfeleink

Continental
Marriott
Dallmayr
BT
Wella
Ernst & Young
Unisys
Ericsson
Fény utcai piac
Samsung
Hydro
Szászi Birtok
Saint-Gobain
Total Energies
Visual Labs
Vodafone